top of page

Hoe zit dat nu met vezels?

Bijgewerkt op: 4 aug. 2020

30 gram vezels, dat is de hoeveelheid die een volwassene nodig heeft per dag.

Uit welke voedingsmiddelen kunnen we deze halen en waar zijn ze nu eigenlijk goed voor?


Voedingsvezels zijn een vorm van koolhydraten die niet worden verteerd in de dunne darm, deze bereiken dus intact de dikke darm.

We kunnen ze onderverdelen in 2 categorieën, oplosbaar (fermenteerbaar) en niet oplosbaar (niet-fermenteerbaar).

De oplosbare vezels worden door de goede darmbacteriën gebruikt als voeding.

Zo kunnen deze bacteriën groeien en zorgt dit voor meer goede bacteriën in de dikke darm.

Onoplosbare vezels zorgen ervoor dat de ontlasting meer volume krijgt, ze werken als een spons en nemen vocht op. Het is dan ook van belang om voldoende te drinken bij inname van vezels. Een grote hoeveelheid onoplosbare vezels in combinatie met een lage vochtinname zou constipatie juist in de hand kunnen werken.


Het spreekt voor zich dat vezels heel wat gunstige effecten hebben op onze gezondheid.

  • De bekendste is de stimulatie van de darmwerking. Vezels bevorderen een vlotte stoelgang omdat deze de darmpassage versnellen en het volume van de ontlasting vergroten.

  • Vezels hebben een invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Ze verhinderen de opname van cholesterol in de darm doordat deze mee wordt uitgescheiden met de stoelgang. Op deze manier helpen vezels dus ook tegen hart- en vaatziekten.

  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels worden trager verteerd, hierdoor kan een stabielere bloedsuikerspiegel worden verkregen. Ze veroorzaken minder snel schommelingen in de bloedsuiker- en insulinespiegel.

  • Vezels geven sneller en gedurende langere tijd een verzadigd gevoel. Bovendien zijn er studies die aanwijzen dat als je voldoende vezels eet per dag, je in totaal minder caloriën inneemt, wat gewichtsverlies bevordert.

Voedingsvezels vinden we terug in groenten, fruit, volle granen, aardappelen en peulvruchten.

Om 30 gram vezels uit je voeding te halen heb je bijvoorbeeld 40 gram havermout, 4 sneden volkoren brood, 2 stukken fruit en 300 gram groenten nodig per dag.


Onderzoek toont aan dat de Belg slechts gemiddeld 20 gram voedingsvezels binnen krijgt.

Een gezonde en gevarieerde voeding zorgt dus voor voldoende inname van vezels. De inname kan verhoogd worden door de voeding aan te vullen met een superfood van eigen bodem, namelijk cichoreiwortelvezel.


Cichoreiwortelvezel??

De wortel van de cichoreiplant is een van de bekendste bronnen van de vezel inuline.

Inuline is een fermenteerbare, prebiotische vezel.


Fermenteerbaar = wordt afgebroken door bacteriën in de darm

Prebiotisch = prebiotica stimuleren selectief de groei van goede bacteriën en hebben een positief effect op de gezondheid


Inuline kan uit de wortel gehaald worden door hem in kleine stukjes te snijden en in warm water te weken. Dit sap bevat een grote hoeveelheid vezels. Door het te drogen verkrijg je een poeder met een hoge concentratie vezel en wat natuurlijk aanwezige suikers. Dit poeder heeft een lichtzoete smaak en kan zo gebruikt worden als suikervervanger of aanvulling bij je ontbijt, in je tasje koffie/thee of door gebak.

Hierdoor vermindert het dan ook de stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten.

1 theelepel cichoreiwortelvezel komt overeen met 5 gram vezels, waardoor je de inname van vezels aanzienlijk kan verhogen op een eenvoudige manier.


Naast de gunstige effecten die vezels hebben op de darmwerking zoals hierboven besproken, heeft inuline nog andere goede eigenschappen.


Wanneer de goede darmbacteriën deze vezel gebruiken als voeding worden er korte-keten vetzuren geproduceerd die vrijkomen in de dikke darm. Deze werken als voedingsstof voor je darmcellen, waardoor deze sterker en gezonder worden. De vetzuren veranderen ook de zuurtegraad in je darm, hierdoor wordt de opname van mineralen zoals calcium en magnesium verhoogt. Door het zure milieu hebben bepaalde groepen slechte bacteriën het moeilijker om te overleven.


Deze 100% natuurlijke superfood van Belgische bodem heeft heel wat gezondheidsvoordelen die een gevarieerde voeding perfect aanvullen.


De zakjes cichoreiwortelvezel zijn voor 13€ te koop in mijn praktijk en webshop.

381 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page