top of page

Feit of fabel: we hebben geen vlees nodig.Met een te hoge vleesconsumptie belasten we niet alleen het milieu, maar ook ons eigen lichaam. 100 gram vlees per dag is voldoende om de voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Daarom is het aangeraden om slechts bij één maaltijd per dag vlees te eten, aangezien een stuk vlees bij het avondmaal vaak al zo’n 150 gram bedraagt. Eet je daarnaast nog eens charcuterie bij het ontbijt en de lunch, dan krijg je te veel dierlijke vetten binnen. Deze bevatten verzadigde vetten en een teveel aan deze vetten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.’


Vitamine B

Toch is het geen goed idee om vlees, en rundsvlees specifiek, onbezonnen uit je dieet te schrappen. Er zitten namelijk voedingsstoffen in rood vlees die we nodig hebbe. Vitamine B en dan vooral B12, maar ook ijzer en zink.


Vitamine B12 zit in hoge mate in rundsvlees, in veel hogere mate dan in bijvoorbeeld varkensvlees en kip. Met 100 gram rood vlees heb je al 78% van je dagelijkse behoefte binnen. Mocht je rundsvlees willen schrappen, kan je B12 ook uit andere dierlijke producten zoals vis, zuivel en ei halen, al hebben die laatste twee een veel lager gehalte en moet je er dus meer van eten. Vis bevat dan weer evenveel of zelfs meer vitamine B12 dan rundsvlees. Met een stuk zalm van 100 gram heb je maar liefst 140% van je dagelijkse behoefte binnen. B12 zit enkel in dierlijke producten, dus veganisten hebben supplementen nodig om aan hun behoefte te komen.


Als je rundsvlees – en vlees in het algemeen – volledig wil vermijden, is het dan ook belangrijk om bewust meer vis, zuivel en eieren toe te voegen aan je dieet. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een daling van de rode bloedcellen, en dus bloedarmoede. Symptomen daarvan zijn onder meer vermoeidheid, een zwaktegevoel en sneller buiten adem zijn bij een inspanning. Er kunnen ook neurologische gevolgen optreden, zoals tintelingen, geheugenproblemen en spierzwakte.


De anderen vitaminen B (1,3 en 6) in rood vlees haal je uit peulvruchten, aardappelen, graanproducten en groenten. Ook hier zitten de vitaminen in lagere mate in de alternatieven dan in rundsvlees.


IJzer en zink

De mineralen – stoffen die je lichaam niet zelf aanmaakt, maar wel nodig heeft – ijzer en zink zijn eveneens in hoge mate aanwezig in rundsvlees, en in lagere mate in ander vlees. IJzer kan ook uit plantaardige producten gehaald worden, maar in dat geval is het non-heemijzer. In rundsvlees zit vooral heemijzer, wat beter opgenomen wordt dan non-heemijzer. Er zijn nog andere factoren die de opname van ijzer bevorderen en tegenwerken. Koffie en thee zorgen ervoor dat ijzer trager wordt opgenomen. Vitamine C bevordert de opname dan weer. Goede bronnen van vitamine C zijn onder andere spruiten, kiwi, sinaasappel, broccoli en aardappel.


Een ijzertekort is een probleem dat vrij vaak voorkomt bij volwassen vrouwen. De gevolgen gaan van vermoeidheid, futloosheid en bleekheid tot bloedarmoede. IJzer is belangrijk voor het zuurstoftransport in ons lichaam.


Zink komt, naast in vlees, ook voor in kaas, graanproducten, noten en schaal-en schelpdieren. Er treedt zelden een zinktekort op bij volwassenen.


Besluit: kies bewust en matig je consumptie

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van onze vleesconsumptie. Je kiest best voor minder vlees, maar van betere kwaliteit. Vlees uit eigen land is de beste optie. Ik raad mijn cliënten een menu met 1 keer per week rundsvlees (100 gram is genoeg), 2 à 3 keer wit vlees of gevogelte, 2 keer in de week vis, waarvan 1 keer vette vis, en minstens 1 vegetarische dag aan. Die dag vegetarisch eten wordt trouwens meestal heel goed onthaald.


De belangrijkste voedingsstof die we uit vlees halen is vitamine B12. Wil je vlees volledig schrappen, dan kan je de verloren vitamine B12 uit vis, zuivel en eieren halen. Veganisten nemen best supplementen.

284 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page